Zabezpeč si Minecraft lekci proti škození

S dětmi zkusíte Minecraft a pravděpodobně zjistíte, že první co žáci provedou je: podkopání hráčů, nesmyslné kutání všude, lávové vodopády, vodopády, teleporty do enderu (tj. skrytý svět, kde se musí zabít drak) nebo vybuchování TNT a ohňové plameny všude. Nejlépe vše u provedou na učiteli nebo slabém žákovi. Jak tomuto předejít? To si ukážeme v tomto článku.

Stále platí má rada z prvního článku (Jak nastavit Minecraft Education na hodinu). Nechtě děti vyřádit první hodinu. Ono to sice nepomůže, ale aspoň uvidíte, jaké škození mají rádi. V dalších hodinách to můžeme zkusit domluvou, vysvětlit, že když to takto zničí, špatně se tam pak staví. Je to skvělý námět pro debatu na téma: V kyberprostoru nebo online prostoru se chováme stejně jako v reálném životě.

V mém případě po 4 hodinách žáci pochopili, že se programuje a nehraje. Hrají až když mají práci hotovou. Někteří jedinci nepochopili, že na začátku hodiny se připojí ke světu a čekají na ostatní. Tudíž jsem musela přistoupit k poměrně radikálním krokům.

Začneme nastavením

První, co je nutné začít nastavením. Něco málo je naznačeno v článku Jak nastavit Minecraft Education na hodinu. V možnostech světa vypněte: šíření ohně, TNT vybuchuje.

Před připojením žákům zapněte v nastavení učebny možnost Neměnný svět. Tu pak zase vypnete v nastavení (escape) až budete mít naprogramováno nebo až se připojí žáci. Žáci by jinak nemohli stavět. Respektive mohli by stavět, ale museli byste ze speciálních bloků vytvořit plochu pro stavbu pro každého žáka.

Jenže, tohle nezabrání lávovým vodopádům, vodě, vstupu do enderu a podobně. Jak na to? Chce to trochu programování.

Velmi mi pomohlo toto video o zakázaných zónách. Kam pak schovám naprogramované bloky, které seberou žákovi možnost dát lávu nebo vodu do inventáře.

Nejprve se přepnu do word builder módu pomocí příkazu /wb. Poté si musím postavit ohrádku, tu si můžete dát normálně do inventáře přes vyhledávání. Přes příkaz /give @s command_block. Ohrádku stavte jinde než v místě, kde jste se objevili při začátku hry. Jinak do ní žáci spadnou a už nevylezou.

Pak naprogramuje command block přímo do ohrádky. Do ohrádky nikdo nemůže lézt, pokud jim zakážete i teleport. Naprogramujte bloky tako:

/clear @a water_bucket
/clear @a lava_bucket
/clear @a ender_pearl
Jak nastavit command block

Pokud se s tím nechcete nastavovat, můžete si stáhnout plně nastavený svět a importovat ho. Nezapomeňte pak u něj vypnout nastavení Neměnný svět.

Další příspěvky

Učím již pátým rokem na druhém stupni ZŠ v Praze matematiku a informatiku. Učení je mým koníčkem. Tento blog jsem založila proto, abych se podělila se začínajícími učiteli o své (ne)zkušenosti.

Hledat na blogu

Didaktické materiály

Hra s  Ozoboty: Děti dostanou mapu města, losují kartičky odkud kam má Ozobot dojet. Cestu poté naprogramují.

Výzdoba třídy: Převody jednotek délky, hmotnosti, objemu, plochy a času.

Zápisník učitele 2024 © - inspirace pro začínající učitele | using