Jak nastavit Minecraft Education na hodinu

Byla jsem zapřisáhlý odpůrce Minecraftu. Teď začínám objevovat jeho možnosti. Na tuto cestu mne přivedla vyučující na fakultě, která nám ukázala, že robot může stavět a děti v Minecraftu nemusí jen hrát. Pak jsem se to rozhodla vyzkoušet a nyní zkoumám jeho možnosti.

Jak začít?

Zaprvé musí správce nainstalovat všem na PC Minecraft Education, žáci musí mít školní účty. Bez toho to pravděpodobně nepůjde. Pokud máte zakoupenou licenci A3 od Microsoftu, myslím, že přístupy jsou zdarma. Tabulka licencí zde.

Dobré je děti nechat se vyřádit jednu hodinu a poté začít programovat. Ne všichni doma hrají Minecraft a umí se v něm pohybovat a stavět. Připojte si je do jednoho světa a nechte je řádit. Pokud někdo neumí ovládat postavu, nechte spolužáky vysvětlit mu to (protože ty o tom vědí víc než vy). Navíc tím podporujete spolupráci a vztahy mezi spolužáky.

Nastavení světa a sdílení

Uživatel může vytvořit svět a sdílet ho. Stane se tzv. operátorem. Nedoporučuji žákům dávat roli operátora. Pak může dost zničit hodinu, protože může všechno.

Postup

  • Přihlaste se do účtu
  • Hrát
  • Vytvořit nový svět > nový
  • Proveďte nastavení světa (viz doporučení níže)
Nastavení světa 1

Svat si pojmenujte. Můžete se k němu vracet. Zvolte tvořivou možnost, mírumilovný (nikdo vás nechce zabít). Otázka je zda zvolit plochý svět (bez ničeho, jen tráva) nebo nekonečný (hory, nerovný terén). Na programovaní je lepší rozhodně plochý. Můžete dát truhlu i mapu, ale nepochopila jsem k čemu to je.

U možností světa se rozhodně zastavte. Jde se k nim i vrátit. Zakažte šíření ohně a vybuchování TNT. Protože to je jedna z prvních věcí, co žáci udělají: Podkopou vás, zapálí oheň a dají TNT.

Cheat nebo-li podvody jsou důležité pro nastavení hodiny. Kdybyste nezatrhli, že chcete mít stále den, tak potom se udělá po chvíli tma. Stejně tak jako by mohlo začít pršet, pokud nevypnete cyklus počasí.

Rození bytostí je možné vypnout. Po světe pak běhají prasátka, koně, slepice, apod. Nicméně občas děti blbnou, zamoří svět zvířaty a celé se to seká. Můžete použít příkaz na zabití zvířat do chatu (T) dvakrát po sobě.

/kill @e

Klikněte na nastavení učebny. Zakažte ničivé předměty, poškozování hráče, apod. Pokud nastavíte na začátek (než se všichni připojí) neměnný svět, pak nikdo nemůže nic stavět ani ničit. Až začne hodina, pak to vypněte, abyste mohli programovat.

Pak klineme na Hrát nebo rovnou zakládající hráč.

Jak se připojit ke světu?

Musíte vygenerovat kód a děti ho zadají. Děti mají trochu jiný postup. Dají: Hrát > Připojit se ke světu.

Mezitím vy zmáčknete ve hře ESCAPE. Vyjede nastavení. ESCAPE i nastavení zavřete. Klikněte na druhou záložku a dáte Spustit hostování. Vygeneruje se kód který žáci zadají.

Pohybujete se písmeny A,S,W,D. Kam míří kurzor, tam jdete. Je nutné mít myš k počítači. Nápověda vyjede pod písmenem H. Kde máte, co které písmeno znamená. Než připojíte děti. Vzlétněte, protože jinak Vás podkopou. Až někdo spadne do díry, pak ho můžete v chatu (T) teleportovat. Viz příkaz níže.

/tp jméno_hráče @s

Chat Vám napoví, kam koho teleportovat.

Svět Minecraft

Pokud chcete něco postavit, dejte si to do inventáře tlačítkem E. Kolečkem na myši přejíždíte položky v inventáři (dole políčka). Pravým tlačítkem myši pokládáte bloky, levým tlačítkem bloky ničíte.

Nyní jste připraveni na první hodinu.

Štěstí přeje připraveným

Mimochodem, toto si všechno můžete připravit předem a svět si pak otevřít. Zvolte: Zobrazit mé světy a vyberte si ten svůj. Stejně tak lze svět exportovat a importovat. Všechno si připravíte doma.

Export hry:

  • Zobrazit mé světy
  • Kliknu na svět
  • Nastavení
  • Exportovat

Jak na první hodinu kódování si povíme příště. Microsoft Education začínáme programovat čtverec

Další příspěvky

Učím již pátým rokem na druhém stupni ZŠ v Praze matematiku a informatiku. Učení je mým koníčkem. Tento blog jsem založila proto, abych se podělila se začínajícími učiteli o své (ne)zkušenosti.

Hledat na blogu

Didaktické materiály

Hra s  Ozoboty: Děti dostanou mapu města, losují kartičky odkud kam má Ozobot dojet. Cestu poté naprogramují.

Výzdoba třídy: Převody jednotek délky, hmotnosti, objemu, plochy a času.

Zápisník učitele 2024 © - inspirace pro začínající učitele | using