Nákup výukových materiálů

Jak funguje nákup výukových materiálů na Internetu a proč tyto materiály nakupovat? To vše se dozvíte v tomto příspěvku.

Výukových materiálů na Internetu je celá řada. Dnes si můžete stáhnout materiály zdarma (třeba na DUM RVP). Krásná idea – učitelé poskytují zdarma materiály jiným učitelům. Pojďme si kolegiálně pomáhat! Nic proti solidaritě s kolegy, ale trochu mi to připomíná komunistickou ideologii. Víte jak to je. „Zadarmo ani kuře nehrabe.“ Na DUM se dají najít pěkné kousky, ale většina materiálů stojí za nic.

Materiály, které jsou moderní, hravé a děti i Vás budou bavit, pochopitelně zdarma nejsou. Takové materiály naleznete na učitelských serverech (Učitelnice, Učitelé učitelům a Logošík), kde se ovšem za ně platí. Výhodou je, že „víte komu platíte“. Některé z materiálů tvoří učitelé a jiné zase profesionální grafici.

Na učitelských serverech, ale obvykle nekupujete vytištěný produkt. Kupujete si licenci k používání. Za materiál zaplatíte a máte ho možnost poté stáhnout. Stahujete ho v digitální podobě (obvykle PDF). Tento materiál si pak můžete libovolně tisknout a kopírovat pro své žáky. Co ale s materiálem nesmíte dělat, je vždy uvedeno v obchodních podmínkách.

Co je to licence?

Licence je oprávnění (smlouva), jak smíte používat nějakou věc. V našem případě se jedná o licenci používání vzdělávacího materiálu (v digitální podobě). Materiál smíte používat, kopírovat, tisknout a poskytovat žákům. Co ale s materiálem nesmíte dělat je také uvedeno na různých učitelských severech. Obvykle se jedná o poskytování materiálu kolegovi, zveřejňování na různých sociálních sítích a serverech, kde si ho poté mohou stáhnout ostatní. Dále materiál nesmíte přeprodávat a podobně. Každý prodejce má pravidla nastavená trochu jinak.

Výhody elektronických materiálů

Elektronické materiály mají nepochybně i nevýhody a to například v podobě smazání disku, kde máte materiály uloženy. Obvykle se dají materiály ze serverů znovu stáhnout i po nějakém delším čase. Na druhou stranu to se Vám může stát i s papírovým materiálem. Ztratíte ho.

Digitální soubory se dají tisknout pořád dokola a rozhodně neztrácí na kvalitě. Někteří učitelé kopírují materiály z kopií a kopie kopií. Což se jistě podepíše na výslední kvalitě. Materiály pak nelze přečíst, chybí obrázky a políčka.

Velkou výhodu spatřuji v tisknutí her pro žáky. Přiznávám, že i když si dávám pozor, aby žáci hry neničili, stejně se to stane. Když ztratí nějakou část hry, není problém ji dotisknout. Toto nemůžeme tvrdit o kupovaných hrách. ty si musíme koupit celé znovu.

Osobně mám ráda papír, takže své materiály mám vytištěné v šanonu. Kdybych chtěla, nemusím tisknout nic. Vše můžu mít pouze v počítači.

Proč nakupovat výukové materiály?

Každý učitel si vytváří své vlastní materiály, stahuje je a inspiruje se na Internetu. Jenže někdy, je zkrátka snazší si materiál koupit. Proč?

  • Ušetříte hromadu času, který můžete věnovat sobě nebo něčemu jinému.
  • Někdo to před Vámi udělal a vy se s tím už nemusíte patlat.
  • Podpoříte konkrétního kolegu – autora, který materiál připravil a jistě si za to ty peníze zaslouží.
  • Získáte originální materiál, který je jiný, než si tvoříte.
  • Materiál (inovativní hru) před vámi již někdo vyzkoušel. Nepouštíte se do „neznámých vod“ inovativních metod.
  • Cena materiálu – jsou levné (alespoň obvykle to tak bývá).

Jak je to s vrácením?

Na rozdíl od materiálů, které jsou tištěné, nemůžete produkt vrátit. To je dáno zákonem. Produkt lze pouze reklamovat (něco je špatně, nejde stáhnout, nelze jej otevřít apod.).

Další příspěvky

Učím již pátým rokem na druhém stupni ZŠ v Praze matematiku a informatiku. Učení je mým koníčkem. Tento blog jsem založila proto, abych se podělila se začínajícími učiteli o své (ne)zkušenosti.

Hledat na blogu

Didaktické materiály

Hra s  Ozoboty: Děti dostanou mapu města, losují kartičky odkud kam má Ozobot dojet. Cestu poté naprogramují.

Výzdoba třídy: Převody jednotek délky, hmotnosti, objemu, plochy a času.

Zápisník učitele 2024 © - inspirace pro začínající učitele | using