Jak na moderní pracovní listy

Pracovní listy jsou, podle mého názoru, jednou z možností, jak děti učit moderně. Pracovní listy si ráda tvořím sama a dnes vám poradím, jak na to.

Z počátku jsem dělala pracovní listy, které měli suplovat pracovní sešity s příklady. Postupem času jsem je brala jako opakování a z části jako zápisky, které dětem zůstanou. Cílem je, aby si děti zopakovali učivo a typické matematické příklady na dané téma. Ty si pak zakládají do portfolia (desek, malých šanonů) a mohou se z nich zpětně učit.

Pokud chcete vytvářet pracovní listy, měli byste si promyslit, jaký účel budou mít. Chci stoh příkladů nebo něco, k čemu se vrátí a mohou se z toho učit? Myslím, že ani jedna varianta není špatná.

Opakovací list

V tomto článku se zaměřím na tvorbu pracovních listů, ze kterých se děti zpětně mohou učit. Lépe to sedí k moderní vzhledu pracovních listů. Na pinterestu je nespočet příkladů pracovních listů. Stačí zadat do vyhledávače: doodle notes, sketch notes, doodle worksheet nebo sketch worksheet.

Princip: U doodle notes jsou jednotlivé odstavce a myšlenky odděleny do samostatných rámečků, které připomínají papírky, lepicí štítky a malé notýsky. Lze si vyhledat tyto různé rámečky na internetu. Důležité informace lze označit infografikou (například ve tvaru žárovky).

Postup: Do jednotlivých částí napište, co chcete, aby děti doplnili. Například list o Karli IV. může obsahovat boxy: „Narodil jsem se …“ , „Moje dětství …“ , „Za mé vlády jsem …“ , „Moje rodina“ , atd … . V podstatě děti provádíte jednotlivými částmi učiva a ony si sami napíší, co si myslí, že je podstatné. Rozdíl jistě bude v odpovědích na otázku „Narodil jsem se …“. Někdo odpoví „… kdy“ , někdo „… kde“ a jiný „… komu“. Není tedy úplně špatný nápad, nechat děti pracovat ve skupinách nebo si list projít na konci hodiny společně.

Programy

Možností, kde tvořit pracovní list je nespočet. Můžete vzít tužku a papír, využít například Word, Google Prezentace (velmi oblíbené v americe), Photoshop s Wacom tabletem nebo tablet s perem (aplikace Autodesk SketchBook).

Osobně pracovní listy vytvářím za pomoci Photoshopu s tabletem Wacom, nyní zkouším Samsung Galaxy Tab S6 a předtím jsem dost používala a používám TexStudio (LATEX kódování) pro matematické příklady.

lze zakoupit na www.ucitelnice.cz

Další příspěvky

Učím již pátým rokem na druhém stupni ZŠ v Praze matematiku a informatiku. Učení je mým koníčkem. Tento blog jsem založila proto, abych se podělila se začínajícími učiteli o své (ne)zkušenosti.

Hledat na blogu

Didaktické materiály

Hra s  Ozoboty: Děti dostanou mapu města, losují kartičky odkud kam má Ozobot dojet. Cestu poté naprogramují.

Výzdoba třídy: Převody jednotek délky, hmotnosti, objemu, plochy a času.

Zápisník učitele 2024 © - inspirace pro začínající učitele | using