Učitelský zápisník

Učitelský zápisník je velmi užitečná záležitost pro začínající učitele. Do zápisníku se zapisují jednotlivé plány hodin, kde jste s jakou třídou skončili v učivu a podobně. Jaké jsou možnosti? To se dozvíte v tomto článku.

Papírové zápisníky

Učitelský zápisník je známí především v cizině. Tam také seženete úžasné zápisníky v papíroví podobě. Nevýhoda je, že je vše v angličtině, španělštině nebo němčině. Nicméně se vše dá snadno přepsat.

Papírové zápisníky si samozřejmě můžete i vyrobit, vytisknout a svázat. Věřím, že na internetu naleznete nespočet nápadů, jak si takový zápisník vytvořit. Jako skvělý nápad mi přijde předělat Google prezentaci na A4 formát a zápisník vytvořit v této online aplikaci. Pokud si nevěříte, nechte si je poslat papírový zápisník z Amazonu. Stačí vyhledat Teacher Planner.

Mě osobně se papírový zápisník neosvědčil. To neznamená, že byste jej neměli vyzkoušet! Osobně miluji zápisníky a psaní rukou. Přesto k plánování hodin používám elektronický zápisník (Chalk – Planboard) a nápady do hodin používám papírový zápisník (bullet journal).

Nepochybně Vás zajímá cena. Cena papírové verze na Amazonu se pohybuje od 12 € do 30 €. Na druhou stranu kvalitní tisk a práce, kterou do svého zápisníku také něco stojí. Pokud byste si koupili i kvalitnější papír, dostanete se na podobnou cenu. V případě, že se rozhodnete jít metodou Bullet Journal doporučuji (obyčejný linovaný/nelikovaný) zápisník Leuchtturm1917. Nepoužívám zápisník pojmenovaný Bullet Journal, protože je o 200 Kč dražší než obyčejné od této značky. A5 velikost obsahuje 250 stran. Sama jsem za rok vypsala asi 100 stran. Zápisník vydrží i na více let. Nepochybuji o tom, že stačí i obyčejný sešit s tvrdými deskami nebo šanon a papíry.

Elektronické verze

V poslední době stoupá obliba aplikace na iPadu, která umožňuje vytvoření elektronické verze papírového zápisníku. Bohužel s tím nemám žádné zkušenosti. Myslím si, že málo učitelů bude mít možnost koupit si iPad se stylusem. Důvodem bude jistě cena.

Vrhneme se tedy na levnou verzi elektronického plánovače. Je zdarma! Jde o aplikaci, kterou lze stáhnout do mobilního telefonu i pracovat v online verzi. Řeč je o Chalk – Planboard. Aplikace je v angličtině.

V aplikaci Chalksi lze vytvořit plán pro jednotlivé ročníky a v ročnících si vytvořit třídy. Vytvoříte si vlastní rozvrh. Plán a poznámky lze přenášet jedním kliknutím. Výhodou je i spojení s Google Drive a pokud stahujete a posíláte plán jinému učiteli elektronicky, dostane i odkaz ke stažení právě těchto souborů na Google Drive. To se hodí obzvlášť, pokud chcete někomu poslat suplování.

Další příspěvky

Učím již pátým rokem na druhém stupni ZŠ v Praze matematiku a informatiku. Učení je mým koníčkem. Tento blog jsem založila proto, abych se podělila se začínajícími učiteli o své (ne)zkušenosti.

Hledat na blogu

Didaktické materiály

Hra s  Ozoboty: Děti dostanou mapu města, losují kartičky odkud kam má Ozobot dojet. Cestu poté naprogramují.

Výzdoba třídy: Převody jednotek délky, hmotnosti, objemu, plochy a času.

Zápisník učitele 2024 © - inspirace pro začínající učitele | using