Jak na výuková videa?

Chcete tvořit výuková videa a nevíte, jak na to? Možností je hned několik. V tomto příspěvku se můžete dočíst o možnostech točení a jejich zveřejňování na Youtube.

Myslím, že nemusím dlouze vysvětlovat, co je to výukové video. Nicméně se můžeme podívat na několik typů a pravidel, jak výuková videa vypadají. Někteří lidé za výukové video považují natočení hodiny / přednášky (délka 45 minu a více). Na druhou stranu může taková hodina být rozdělena do několika segmentů, resp. několika videí. Zprvu si rozmyslete, jak dlouhá videa chcete natáčet.

Technické provedení

Při plánování videí byste si měli promyslet, jaký typ videa chcete tvořit. Chcete na něm být vidět? Má být vidět pouze vaše ruka text? Bude video sestříháno z fotek doprovázeno mluveným slovem? Bude na videu vidět pouze text? Druhou otázkou je, jak to technicky provést.

Stativ

Pokud máte po ruce stativ pro fotoaparát, kameru, tablet nebo mobilní telefon, můžete začít točit videa, kde budete vidět celí nebo jen vaše ruka. iPhone a iPad mají dokonce v sobě zabudovaný software (iMovie) pro střih videí. Pro začátečníky, je to poměrně dobrá volba. Nicméně i v Obchodu Google nebo Microsoft Store lze najít dobré aplikace pro střih videa zdarma.

Tablet

Na některé tablety lze psát perem a zaznamenávat pohyb. Takovou funkci má jen málo z nich. Pokud takový tablet nemáte, nezoufejte. Existuje totiž i levnější varianta a to tablet bez obrazovky. Jsou to například Wacom tablety. Ty připojíte k počítači a můžete v editoru, který umí malovat i psát. U novějších Windows se doinstaluje (aktivuje) funkce Windows Pen a spustí se aplikace Whiteboard. Vše je zdarma. Zaznamenávat obrazovku (nahrávat co se na ní děje) na Windows lze pomocí klávesy Windows + G.

Mikrofon

Externí mikrofon byste si koupili dříve nebo později. Mě stačí obyčejný mikrofon řádově za 350 Kč se stojánkem, který mohu připojit k počítači. Tento mikrofon mi vyřešil problém s nahráváním šumu. Pokud budete točit na fotoaparát, doporučuji k němu také připojit mikrofon.

Střih videa

Video byste měli točit a stříhat ve formátu 16:9. Na mobilním telefonu nebo počítači se takové video sleduje mnohem lépe.

Začněte úvodní obrazovkou. Může to být například stejný podkladový obrázek s textem tématu. Případně se dá vytvořit v různých programech i animace. S tím pomohou různá videa s návody, tzv. tutorialy.

Záznam by měl být svižný, ale ne moc. Nechte trochu prostoru pro uložení informací. Pokud ho necháte příliš mnoho, video se bude zdát táhlé. Takzvaná prázdná místa, např. kdy něco kreslíte, můžete vyplnit hudbou. Dávejte si pozor, jakou hudbu volíte! Pokud zvolíte Queen či jiného interpreta, Youtube video jistě smaže. Je nutné použít hudbu s volnou licencí.

Výsledky mého snažení

Zprvu jsme zvolila zrcadlovku na stativu. Ovšem, pak jsem zjistila, že pokud točím video dlouho, stín se mění. A pokud něco zkazím, je problém to smazat a napsat znovu.

Pozdější video jsem již točila pomocí záznamu obrazovky, mikrofonu a tabletu Wacom. Myslím, že pro děti to vypadá o dost lépe a hlavně se jim to lépe čte z obrazovky. Nemyslete si, že na videu mluvím a přitom píši. Kouzlo tabletu spočívá v tom, že nikdo nepozná, že jsem nejdříve větu řekla a poté napsala. Celé kouzlo je poté ve střihu, kde si mohu pohrát i s rychlostí některých úseků.

Další příspěvky

Učím již pátým rokem na druhém stupni ZŠ v Praze matematiku a informatiku. Učení je mým koníčkem. Tento blog jsem založila proto, abych se podělila se začínajícími učiteli o své (ne)zkušenosti.

Hledat na blogu

Didaktické materiály

Hra s  Ozoboty: Děti dostanou mapu města, losují kartičky odkud kam má Ozobot dojet. Cestu poté naprogramují.

Výzdoba třídy: Převody jednotek délky, hmotnosti, objemu, plochy a času.

Zápisník učitele 2024 © - inspirace pro začínající učitele | using